Julien Alary

Under fjorårets Gullbransonutdeling ble den anerkjente coloristen Julien Alary tildelt Fagprisen for Postproduksjon.

 

Gir filmen en look

Vi tok en prat med prisvinneren, som er halvt norsk og halvt fransk, og som vokste opp med en stor interesse for foto. Han studerte visuell kommunikasjon og språk, og har en master i filmvitenskap fra universitetet i Montpellier i Frankrike.

– Det var veldig hyggelig å få fagprisen. Det finnes ingen priser for colorister i Norge, da det er et ganske nytt yrke. Så etter å ha jobbet med reklamefilm i Norge i 16 år, var det veldig gøy med denne utmerkelsen. Den står på peishylla hjemme, sier Julien.

 

Hva gjør egentlig en colorist? spør vi

– Det er et ganske obskurt yrke for de som ikke jobber med film. Det handler om å lyssette eller fargejustere film. Litt som photoshop for stillbilder. Coloristen gir filmen en look, forklarer han.

 

Begynte som lysassistent

Julien jobbet litt som lysassistent på ulike filmproduksjoner før han bestemte seg for at han ville skjønne mer av hvordan filmer blir til i etterarbeidet. Derfor tilbød han seg å jobbe gratis som klippeassistent hos flere etterarbeidshus.

– Da jeg kom til Chimney Pot fikk jeg spørsmål om jeg heller ville bli assistenten til coloristen Sandra Klass. Det viste seg å være midt i blinken for meg. Ettersom jeg hadde fremkalt mye bilder i mørkerom, var det fantastisk å få gjøre det samme med levende bilder.

Et viktig håndverk i reklamefilmproduksjon

– En colorist kan ødelegge en film, og en colorist kan gjøre en film bedre. Det er en etappe i etterarbeidsprosessen som er svært viktig for å formidle det du selger i reklamen. Og den må man forsterke, enten det er en atmosfære, en følelse eller et produkt, sier han.

På spørsmål om det er stor forskjell på å jobbe for norske og utenlandske produksjonsselskaper, svarer han kjapt.

– Det er ikke så stor forskjell synes jeg. Budsjettene kan være større i utlandet, og derfor flere folk som involverer seg. Men ellers er det stort sett det samme. Det som er gøy med utlandet er at man får beveget seg litt rundt.

Gullbranson 10 år

Snarveier

Spørsmål?

Du er alltid velkommen til å kontakte oss om stort og smått!
Ingen spørsmål er for små.

Design og hosting:
Hovedkvarteret IT

Kontakt

Erik Schøien
Pravda

Telefon: +47 48 21 32 11
E-post: erik@pravda.no